Opbouw motorrijlessen

Home/Motorrijlessen/Opbouw motorrijlessen

Uiteraard kunnen wij van tevoren niet zeggen hoeveel lessen je nodig zult hebben, wel kan er na 1 of 2 lessen een indicatie worden gegeven. Het definitieve aantal kan echter best hoger of lager uitvallen.

Bij Fun on Wheels wordt er in principe altijd individueel gelest dus 1 op 1, hierdoor krijg je altijd de volledige aandacht van je instructeur. De praktijk heeft uitgewezen dat het niveau na verloop van tijd toch gaat verschillen waardoor je eigenlijk weer individueel verder moet. De instructeur heeft bij duolessen ook minder aandacht alleen voor jou.

De motorrijlessen beginnen vanaf de motorzaak van Groenewold Motoren – de Stukken 15, industrieterrein Noordhoek in Roden.

Op de motor

En dan op de motor: we beginnen met uitleg over de motor, zoals de bediening en een eenvoudige technische controle en zithouding

Hierna gaan we door naar de 12 verschillende bijzondere verrichtingen oplopend in moeilijkheidsgraad.Deze oefeningen zijn verdeeld in 4 clusters.

Na het behalen van het eerste examen gaan we de weg op ter voorbereiding van het tweede examen (AVD).

Zorg dat je vroegtijdig begint met je theorie, als je het theoriexamen nog niet gehaald hebt kan er nog geen praktijkexamen AVD voor je worden aangevraagd.

Mocht je toch het praktijkexamen willen laten reserveren door de rijschool en je hebt niet op tijd je theorie gehaald dan kun je niet afrijden en is het financiele risico voor de kandidaat!

Voor al het studiemateriaal zoals lesboeken, oefenboeken en oefen cd-roms kun je bij de rijschool terecht.

Voor de deelname in het verkeer worden een aantal dingen van je verwacht die niet veel anders zullen zijn dan voor je auto-examen. Wel wordt hier veel meer aandacht besteedt aan de plaats op de weg, risico herkenning, rijden van bochten en kijkgedrag.

De opbouw van de lessen ziet er in grote lijnen als volgt uit:

♦  Plaats op de rijbaan.

♦  Gebruik van spiegels en kijktechniek bij afslaan en o.a. rijstrookwisseling.

♦  Kijktechniek bij naderen kruisingen.

♦  Rijden van rotondes en het uitvoeren van een hellingproef.

♦  Verkeerslichten en rijstrookindeling.

♦  Rijden buiten de bebouwde kom – bochtentechniek.

♦  Rijden van auto(snel)wegen.

♦  Examenroutes.

Voor het A1 examen geldt dat je een volledig examen moet afleggen – AVB en AVD – voor A2 en A alleen AVD met daarin tijdens de rit 2 bijzondere verrichtingen.

Als je alleen A doet (ouder dan 24 jaar) en je hebt geen A1 en A2 gedaan moet je ook AVB en AVD examen doen.

Soms kunnen meerdere onderwerpen in de les samengevoegd worden, maar het kan ook zijn dat je meerdere lessen over een onderwerp volgt, omdat dit onderwerp door jou nog niet voldoende beheerst wordt. De examenaanvraag hangt dus niet af van het aantal lessen, maar van de leersnelheid en de lesfrequentie!
In overleg en na betaling vooraf wordt dan een examen vastgelegd bij het CBR.

Heropstartende motorrijder

Ook voor de heropstartende motorrijder verzorgen wij aanvullende lessen om je zelfvertrouwen weer op te bouwen. Hierbij is ook het gebruik van je eigen motorfiets bespreekbaar.